10 sposobów na proste składanie serwetek

Efektownie zastawiony stół to cel każdego przyjęcia - wtedy czujemy, że dopięliśmy wszystko na ostatni guzik. Wrażenia estetyczne sprawiają, że goście czują się wyjątkowo, dlatego warto o nich zadbać, aby wspólne chwile były jak najbardziej jakościowe, a wspomnienia pozytywne. Jak to zrobić? Istotne będą detale, a należą do nich między innymi serwetki, których nie powinno zabraknąć na biesiadnym stole, i to z wielu względów.

serwetka

Dlaczego serwetki materiałowe wróciły do łask?

Poza tym, że serwetki to praktyczny element zastawy, to potrafią też zupełnie odmienić wygląd stołu. Goszczą na nim te wykonane z papieru, ale coraz częściej powracamy również do bawełnianych. Dlaczego? Serwetki materiałowe to przede wszystkim rozwiązanie ekologiczne oraz ekonomiczne. Są wielokrotnego użytku, a ponieważ używamy ich raczej okazjonalnie, to służyć mogą nawet przez wiele lat, nawet pomimo wielokrotnego prania. Papierowe serwetki są jednorazowe, wyrzucamy je zaraz po wykorzystaniu, a więc nie jest to rozwiązanie, które sprzyja środowisku z uwagi na wycinkę drzew, która jest konieczna do ich produkcji.

Serwetki z materiału cechuje często klasyczny wygląd, ale zdecydować można się również na takie urozmaicone złotymi lub srebrnymi nićmi, co nada elegancji zastawie podczas wszelkich uroczystości. Urokliwie prezentować będą się także serwetki z różnego rodzaju, ciekawymi motywami. W dodatku możemy je składać na wiele różnych sposobów, aby uzyskać na stole jeszcze lepszy efekt.

10 sposobów na proste składanie serwetek

Jak złożyć serwetki w wachlarz, tulipan lub kieszonki?

Warto zacząć od prostszych sposobów na złożenie serwetki, aby nie zrazić się za szybko, gdy coś pójdzie nie tak. Składanie serwetki w wachlarz, tulipan oraz kieszonkę jest dość łatwe, dlatego najlepiej na początek zacząć od którejś z tych technik.

Składanie serwetek - wachlarz

Złóż serwetkę na pół w prostokąt. W następnej kolejności zegnij krótsze krawędzie w paski, na szerokość 1 cm. Odwróć tak zgiętą serwetkę na drugą stronę i ponownie złóż ją na pół. Zagnij serwetkę pod skosem i podwiń pod spód, kształtując stopkę wachlarza. Serwetka jest gotowa, wystarczy umieścić ją na talerzu i prezentować się będzie niewątpliwie bardzo elegancko.

Składanie serwetek - tulipan

Złóż serwetkę w taki sposób, aby powstał trójkąt, a następnie jego dolne rogi zagnij do góry, aż otrzymasz romb. Dolny róg powstałego rombu ponownie zagnij do góry, tworząc łódkę. Wierzchołek zagnij w dół i odwróć serwetkę zagięciami do spodu. Złóż boczne rogi do środka, wkładając jeden w drugi. U podstawy powinien powstać okrąg, na którym stawiamy serwetkę, a następnie wywijamy luźne górne wierzchołki w dół. Tulipan gotowy!

Składanie serwetek - kieszonka

Kwadratową serwetkę złóż na pół od środka. Otrzymany prostokąt ponownie złóż na pół. Złap za róg pierwszej warstwy serwetki i złóż do środka, tworząc trójkąt. W ten sposób zaginaj kolejne rogi, wkładając jeden pod drugi. Odwróć serwetkę na drugą stronę i zagnij do środka na około ⅓ szerokości. Powinna zakrywać powierzchnię serwetki w całości. Dolny róg zagnij za dolną plisę i tym sposobem nasza kieszonka jest gotowa. Jest to najlepsza technika na składanie serwetek na sztućce - wystarczy umieścić je w środku i położyć na stole, tworząc tym samym efektowną zastawę.

Kreatywne pomysły na składanie serwetek

Istnieje ogrom mniej i bardziej skomplikowanych technik, które porównać można do origami. Można też zdecydować się na jeszcze większe urozmaicenie, na przykład składanie serwetek do pierścieni, które umożliwiają uzyskanie ciekawych kreacji. Popularne jest łączenie pierścienia z techniką wachlarza, ale przy ich pomocy stworzyć też można piękną kokardę, czy efektowną orchideę. Kolejną propozycją jest składanie serwetek do szklanki - złożone w rozłożysty wachlarz z pewnością uczynią stół wyjątkowym. Eksperymentować można w tej kwestii do woli. Eksperymentować można w tej kwestii do woli. Zastanawiasz się jak dopiąć nakrycie stołu na ostatni guzik? 

serwetka

Niezależnie od wybranego sposobu składania serwetek możemy być pewni, że wraz z innymi dodatkami i podawanymi potrawami stół będzie prezentować się pięknie i wyjątkowo, satysfakcjonując nas oraz naszych gości.